Sprawozdanie z realizacji programu „Owoce warzywa w szkole” i szklanka mleka w roku szkolnym 2018/2019
maj 2019
Programem objęci byli uczniowie klas I-V.
W roku 2018/2019 zostały przeprowadzone następujące działania w zakresie programu owoce i warzywa w szkole:
- Przygotowanie sałatki jarzynowej / owocowej.
- Konkurs czytania wierszy Jana Brzechwy o owocach i warzywach.
- Śniadanie daje moc Wspólne przygotowanie i spożywanie drugiego, zdrowego śniadania.
- Konkursy plastyczne Klasy 1- 3 „W spiżarni owocowo - warzywnej”. Klasy 4- 5 „Budowa rośliny warzywnej” – plakat.
- Ogródek na parapecie. Hodowla szczypiorku, rzeżuchy.
- Projekt edukacyjny klasa V.
- Pokaz prezentacji multimedialnej „W zdrowym ciele, zdrowy duch”.
- Lekcja interaktywna Prawidłowe odżywianie – warunek zdrowia Wykorzystanie animacji pochodzącej z portalu edukacyjnego Scholaris.
- Wycieczki do ogrodu i sadu.
- Spożywanie wspólnego śniadania połączonego z degustacją soków i jedzeniem otrzymywanych owoców i warzyw.
- Poznanie piramidy żywienia.
- W klasach prowadzone były hodowle warzyw: pietruszki, szczypioru, cebuli, rzeżuchy, które potem wykorzystano do przygotowania surówek, pasty serowej oraz kanapek.
- Prowadzone były warsztaty połączone z wykonaniem: sałatki owocowej, pasty serowo – warzywnej, kolorowych kanapek.
- Upowszechniano informacje o zdrowym odżywianiu poprzez: organizowanie wystaw, utworzenie w klasach kącików książek, gdzie znajdowały się książki i broszury o wartości witamin w owocach i warzywach., wykonano w klasach gazetki promujące zdrowe odżywianie, prowadzone były gry i zabawy edukacyjne: memory, domina, krzyżówki.
- W klasach odbyła się prezentacja przetworów przyniesionych przez rodziców połączona z degustacją: soków , konfitur, dżemów.
- Uczniowie poznali wartości odżywcze owoców i warzyw oraz mleka i jego przetworów, przez co zwiększyło się ich spożycie w opinii rodziców i dzieci.