Czy drożdże oddychają?
12 listopada 2025
Drożdże kojarzą nam się najczęściej z wypiekiem drożdżówek czy chleba.. Uczniowie klasy 5 wiedzą jednak, że są to żywe organizmy – grzyby mikroskopijnej wielkości. A skoro drożdże są organizmami żywymi, to prowadzą podstawowe czynności życiowe takie jak odżywianie się czy oddychanie.
Omawiając zagadnienia związane ze sposobami oddychania organizmów piątoklasiści pod lupę wzięli właśnie drożdże. Wyjaśniając proces fermentacji przeprowadzili doświadczenie, którego celem było ukazanie procesu oddychania beztlenowego, w czasie którego drożdże rozkładają cukry między innymi na dwutlenek węgla. Uczniowie dowiedzieli się, również, że to właśnie dwutlenek węgla sprawia, że ciasto drożdżowe rośnie.
Nauka przez działanie, to najlepszy sposób na zrozumienie nawet najbardziej skomplikowanych procesów biologicznych.
Tekst i zdjęcia: Gabriela Czop-Czachurska





