Biologia bez tajemnic! - sprawdzamy zawartość witaminy C w różnych produktach spożywczych - Kronika SP <br>w Rupniowie

Biologia bez tajemnic! - sprawdzamy zawartość witaminy C w różnych produktach spożywczych

12 listopada 2025

Realizując tematy związane ze składnikami pokarmowymi oraz budową i funkcjonowaniem układu pokarmowego, uczniowie klasy 7 sprawdzali zawartość witaminy C w wybranych produktach spożywczych – cytrynie, witaminie C w postaci musujących tabletek oraz tak zwanej „cytrynce” do herbaty.

W doświadczeniu młodzi badacze wykorzystali kleik skrobiowy i jodynę, która zabarwia skrobię na granatowo. Natomiast dodanie witaminy C do roztworu skrobi powoduje jego odbarwienie. Im więcej witaminy C, tym odbarwienie zachodzi szybciej.

Jak się okazało, ku wielkiemu zaskoczeniu uczniów, to wcale nie cytryna miała największą zawartość badanej witaminy. Najwięcej witaminy C zawierały tabletki musujące, czego dowodem było szybkie tempo odbarwienia roztworu skrobi.

Po raz kolejny zajęcia uatrakcyjniły pomoce zakupione w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
Tekst i zdjęcia: Gabriela Czop-Czachurska

Zdjęcia